"Deuren" in het Hindoeïsme


Deur in het Sanskriet is dvar. Sanskriet is de oudste taal van de wereld en het woordje deur is afgeleid van het woordje dvar.

*** Als we de deuren van ons hart openen, zijn onze ogen gezalfd met liefde. Dan zien we met ogen der kennis. Gelijkmoedig in geluk en verdriet staat in de Veda's, de heilige boeken van India.

*** De oren zijn als de deuren naar het hart. Door te luisteren naar geestelijke wijsheid van een zuivere ziel, kan je met je oren meer waarnemen dan je met je ogen ooit kan zien.

*** Boven een poort waar mensen doorheen moeten lopen om op een crematieplaats te komen waar de laatste ceremoniën van het leven aan hun overledenen plaatshebben, staat soms geschreven:
SVARGA DVAARA
Dit betekent: de hemelpoort
De Hindoes geloven dat de ziel dan het lichaam voorgoed verlaat en verder reist. De bestemming is afhankelijk van het denken en doen van de overledene.
De bedoeling is om niet meer terug te keren maar voorgoed de hemelpoort te passeren en verder door te reizen tot men voorgoed weer bij God is.

*** Veda betekent kennis. Het woordje weten komt van het woord Sanskriet woord veda. De v wordt uitgesproken als een w of een b. De Bhagavad-gita is het belangrijkste boek van de Veda's, en wordt daarom ook wel eens de room of de cream van de Veda's wordt genoemd.
In de Bhagavad-gita wordt in een gedicht het lichaam beschreven als een huis met vele deuren: twee ogen, twee oren, twee neusgaten, een mond, .. (zie hoofdstuk 5 vers 13 en 14)
Het lichaam wordt ook wel met een stad vergeleken met negen poorten. Er staat bijgeschreven als uitleg dat we het lichaam schoonmoeten houden, goed moeten voeden, en op de juiste manier moeten gebruiken.
Als we dat goed doen kunnen we gelukkig en gezond door het leven gaan. Goed doet, goed ontmoet.
Als we dat niet goed doen zullen we de gevolgen, de problemen ervan ervaren.
God hoopt dan dat we hierdoor leren en zo de juiste keuze gaan maken.

Dit betekent voor de deuren van onze ogen: kijken naar wat goed voor ons is en niet kijken naar wat niet goed voor ons is.
Voor de oren - luisteren naar wat goed voor ons is en niet luisteren naar wat niet goed voor ons is.
Voor de neus ruiken naar wat goed voor ons is zoals bloemen en wierook en gezegend eten, en niet onaangename dingen ruiken.
Voor de mond zijn er twee dingen: eten wat ons gezond en sterkt maakt en eerlijk en goed te spreken.
En zo wordt voor elke "poort" van het lichaam omschreven hoe we er gezond mee kunnen omgaan.